2017. június 9., péntek

A bicikliző csuszka esete

Ezen a héten két elpusztult harkályt is találtunk az iskola környékén. Egy fiatal nagy fakopáncs például az egyik tanterembe repült be, de kifelé jövet nekiütközött az ablaknak és nem maradt életben. A másikat a templomkertben találtuk meg elpusztulva. Talán lepermetezett rovart fogyaszthattak és nem is az ütközés, hanem mérgezés okozta a vesztüket? 
Amikor ma délelőtt egyik kolleganőm szólt, hogy egy újabb madár ütközött az ablaküvegnek, már rosszat sejtve siettem a helyszínre. A látvány sem volt túl biztató. Egy csuszka hevert a járdán az ablak alatt, Szárnya maga alá volt gyűrve, mintha eltört volna. 
 Ilyenkor a legfontosabb, hogy megnyugodjon a madár, így aztán egy papírdobozba próbáltam tenni, hogy a sötétben kevésbé stresszes helyzetbe kerülve kipihenje a riadalmat, amit átélt. Amikor azonban megpróbáltam megfogni, hirtelen felrebbent és a közelben letámasztott kerékpár pedálján kapaszkodott meg.
 Ez már biztató volt, mert láthatóan képes volt repülni és nem szerzett súlyos sérülést! Miután sikerült a dobozba helyezni, egy fél órát hagytam pihenni, majd a gyerekekkel együtt tettünk egy próbát: vajon sikerül e szabadon engedni: azaz erőre kapott-e a madár?
Nagy izgalom közepette nyitottuk ki az udvaron a dobozt, majd ahogy kézbe vettem volna a csuszkát, az gondolt egyet....

 ... és vagy két méter magasra repülve a közeli tölgyfa kérgén kapaszkodott meg. A mai "madármentő" történetünk tehát szerencsés véget ért!

(Érdekesség, hogy az ablak, aminek a csuszka nekirepült, tele volt ragasztva dekorációval, így nem az ismert "üvegvakság" okozta a balesetet. Ennek ellenére érdemes lesz megfontolni a madársziluettek kihelyezését.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése