2022. október 10., hétfő

Gombák nyomában a madarászokkal

 A nyári rendkívüli szárazság után a szeptember kiadós esőzéseket hozott. A madarász sulis foglalkozáson így adódott a lehetőség, hogy gombákkal is találkozhassunk. Mert egy jó madarászt minden érdekel, ami a természetben van! A legfeltűnőbbek az út mellett rendre feltűnő őzlágombák. Sokan azt hiszik, hogy ezek bátran leszedhetők, mert ehető gombák. Tévedés: A nagy őzlábgombán kívül több más, hasonló faj is előfordul az erdőben és akár a mérgező kerti őzlábgomba is lehet. Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy a legfontosabb szabály, hogy aki gombaszedésre adja a fejét, az minden esetben ellenőriztesse azt szakemberrel. A gombaellenőrök a piacon ingyen vizsgálják be a kosár tartalmát és így megelőzhető a tragédia! Az alábbi táblázatot Bihari Zoltán készítette, amiből az őzlábgombák határozását is megtanulhatjuk:


A gyilkos galócát minden természetjárónak illik ismernie: A fehér lemezek, a gallér és a bocskor megléte mind-mind árulkodó bélyeg. A természetben persze még egy ilyen veszedelmes élőlénynek is helye van, hiszen ha nem fogyasztjuk el, akkor nem kell félnünk tőle! Így sem eltaposnunk, sem felrugdosni nem kell, ez nem méltó a természetet szerető emberhez. A maga módján még szép is:


Gyilkos galóca: veszélyes szépség

Találtunk néhány rokon fajt is, a párducgalóca és a légyölő galóca megpillantása is élmény volt a gyerekek számára:

Párducgalóca

A mesebeli gomba: a légyölő galóca

A gombák mellett találkoztunk egy ökörszemmel is, így nem mondhatta senki, hogy arra jártunk, ahol a "madár sem jár.." Persze a mai foglalkozáson nem a madaraké volt a főszerep, de majd legközelebb!

A távcsövek most is kéznél voltak...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése