2023. szeptember 22., péntek

Zánkai tábor - ökoiskolai szemmel

 Szeptember 20. és 22. között Zánkán táborozhattak a 6., 7. és 8. évfolyamos tanulók. A kötött programok mellett is igyekeztünk a gyerekek természettel való kapcsolatát erősíteni, a bennünket körülvevő élővilágra felhívni a figyelmüket. A szállásunk mellett például érdekes volt megfigyelni egy olyan tölgyet, amivel Bocskaikertben nem találkozhatunk. Az őshonos kocsányos és a telepített vöröstölgyet otthon is meg lehet figyelni, ez a faj azonban más volt. A termései is feltűnőek: nagy, borzas kupacsú makkok:

Csertölgy termése


a leveli pedig fényesen haragoszöldek. Ez a csertölgy, ami az Alföldre nem jellemző, de a Balaton-felvidékre igen.
Csertölgy levelei

A tábor területén néhány ízeltlábúval is találkoztunk, közülük a legfeltűnőbb egy butabogár volt. Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy szegény rovar a a nem túl kedves nevet valószínűleg lassú, bizonytalan járásáról kaphatta és még a tudományos elnevezésében is tükröződik: Pentodon idiota.



A remek, szinte nyárias időben persze nem sokat időztünk a szálláshelyen, második nap például szinte végig a Balatonon voltunk! Reggel hajótúrán is részt vehettünk, ahol dankasirályokkal, átvonuló füsti fecskékkel is találkoztunk, de a parton küszvágó cséreket is megfigyelhettünk. A nyár végi, ősz eleji időszakban az is előfordul, hogy a strandokon ritkább partimadarak bukkannak fel, de nem volt ilyen szerencsénk. Egy billegetőcankó bújt csak meg a sirályok között, az is elég távol...
Látkép a hajóról

Dankasirályok és küszvágó csér a kikötőben

Billegetőcankó és dankasirály

 A hajózás után jöhetett a strand! A bátrabbak fürödtek is, de a parton sétálók sem unatkoztak. Ez a bütykös hattyú sem volt olyan agresszív, mint a fiókanevelés időszakában. (Akkor sem veszélyes különben, de egyeseket megijeszthet a területvédő viselkedése.) 

Bütykös hattyú

Kevesen vették észre, pedig elég feltűnő: sárga gévagomba nőtt a part menti fák egyikén. 

Sárga gévagomba

A harmadik (utolsó) napon Veszprémbe is ellátogattunk. Természetbúvár szemmel itt a legizgalmasabb a vár melletti Benedek-hegy természetvédelmi terület volt.


A kilátás innen is szép volt, de nem csak a távolra volt érdemes nézni...

Kilátás a Benedek-hegyről



... a lábunk előtt (szerencsére nem alatt) is akadt izgalmas látnivaló:

Bikapók faj

Egy bikapók! A látványos megjelenésű pókfaj képviselőjével most találkoztam először, de a gyerekeknek is nagy élmény volt megpillantani.

Bár nem elsősorban a természetmegfigyelésé volt a főszerep az elmúlt három napban, mégis meg lehetett találni azokat az apró különlegességeket, ami ökoiskolai szempontból is figyelmet érdemelt. A Balatonra az pedig mindig nagyszerű hely!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése