2023. november 15., szerda

A dodótól a gyilkos galócáig: A Természettár Bocskaikertben

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár szervezésében ma Bocskaikertben fogadhattuk a debreceni Természettár vezetőjét, Váradi Zoltánt, aki két izgalmas előadást tartott iskolánk tanulóinak. A "Mentsük, ami menthető!" címűben a kipusztult és kihalás közelében lévő állatokról, A "Boszorkánykonyha" elnevezésű órán pedig a mérgező élőlényekről tudhattunk meg sok érdekességet. A dodótól a kvaggán át az óriás alkáig számos olyan élőlény tűnt el már a bolygónkról, amelynek kipusztulásáért az ember a felelős. Szinte minden faj kihalásának megvan a maga tanulságos és szomorú története. Nehéz elképzelni, hogy miképpen halhatott ki még az a vándorgalamb is,  amely egykor olyan tömeges volt, hogy többmilliós csapataival vonulásakor elsötétítette az égboltot, vagy hogy egy madárfaj (a Stephens-szigeti álfakusz) összes egyedét hogyan irthatta ki egyetlen macska.  Az előadást meghallgató negyedik és ötödik évfolyamos gyerekek is megértették, hogy a természet védelmét ma már nagyon komolyan kell vennünk, a még meglévő, de veszélyeztetett élőlények megóvása az egyik legfontosabb feladatunk.
A másik előadáson pedig a hatodik és hetedik évfolyamos tanulók tudhattak meg sok izgalmasat a "mérges" élőlényekről. Többek között azt, hogy melyik faj mennyire veszélyes, mit kell róluk tudni és egyáltalán miért használják a természet "boszorkánykonyháját" a túlélésükhöz. Hogy melyek a "leghalálosabb mérgű" állatok a Földön és vajon hazánkban van-e olyan mérgező élőlény, amely halált okozhat. (Sokan nem is gondolnák, hogy a legveszélyesebb faj Magyarországon nem a keresztes vipera vagy a cselőpók, hanem a gyilkos galóca!)
Egyszóval értékes ismeretekkel gazdagodhattak tanulóink, köszönet a lehetőségért a Természettárnak és a Méliusz Juhász Péter Könyvtárnak!






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése