2020. március 30., hétfő

Madarász suli - otthon... 2. rész

Újra lehűlt a levegő, ráadásul a szeles, viharos időben nem is kívánkozunk ki. Pedig a hétvégén még jó idő volt, biztosan sokan  voltatok kint az udvaron, a kertben. Figyeltetek a madárhangokra? Én még darvak krúgatását is hallottam, igaz, megpillantani nem sikerült a valószínűleg magasan repülő csapatot.

Itt egy régebbi képem a daruról, de ugyanebben a blogban olvashatsz a korábbi madarász sulis kirándulásainkról is. Keress rá, ha van kedved!

Repülő daru
Van egy remek animációs film, amit a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága készített. A címe: Hortobágyi darumese. Érdemes megnézni, mert sokat tanulhatsz belőle, ráadásul a háttérhangok pedig olyanok, mintha épp kint lennénk a pusztán. (Nagyobb gyerekeknek egy kis rejtvény ezzel kapcsolatban: milyen állathangokat hallasz a mesében?)

https://www.youtube.com/watch?v=rnYr9xlGIxQ

*

Ahogy megyünk bele az áprilisba, úgy érkeznek meg az újabb madárfajok. Füsti fecskék, molnárfecskék, a különböző füzikék, poszáták hangjai is színesítik hamarosan a természetet. 

Bocskaikert egyik legjellemzőbb madara a búbosbanka.


Búbosbanka
Ismerkedjünk meg ma az ő hangjával!
Könnyű lesz megjegyezni. A tudományos neve (Upupa), az angol neve (Hoopoe: ejtsd: hupu) mind a hangjára utal. Egyik népies magyar neve is az, hogy Tutu banka. Két vagy három szótagot ismétel leggyakrabban. Az alábbi hangfelvételen például két szótagot hallhatunk végig, de Bocskaikertben gyakran "pu-pu-pu" hangjával (tehát három szótaggal) árulja el magát.
https://www.xeno-canto.org/134047


A webkamerákat most kiegészítem egy újabb linkkel. Ebben az odúban tavaly búbosbanka fészkelt. Egyelőre még üres, de ki tudja, talán pont akkor foglalja majd el, amikor te rápillantasz...

https://madarles.hu/bubos-banka
*

Végül egy jó kis ismertetőanyag az éjszakai ragadozóinkról. Ezen a képen mind a 12, hazánkban előforduló bagolyfaj rajta van. Érdemes ismerkedni velük! (A kép a Madártávlat magazin legújabb számában található, ahol további érdekességet is olvashatsz - nemcsak baglyokról.)

Aki valami érdekeset lát, vagy csak egyszerűen szívesen megírná a véleményét, az bátran megteheti. Hozzászólást itt is lehet tenni, vagy a jozsefcsabapasti@gmail.com e-mail címre is. Találkozunk (így virtuálisan) a tavaszi szünet után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése