2020. május 14., csütörtök

Madarász suli otthon... 7. rész


Webkamerák
Remélem, időnként rá szoktatok nézni a korábban mutatott webkamerák felvételeire, mert nagyon érdekes dolgok történnek.
A kuvik odúban például kikeltek a bagolyfiókák:

A fekete gólyáéknál is van tennivaló, és amint látjátok, az apróságok még egyáltalán nem fekete színűek:


Színpompás madarak

Május derekán járunk, most már minden vonuló madarunk visszatért. Köztük az olyan színpompás tollruhájúak is, mint a gyurgyalagok.
Gyurgyalag

Ezek a partfalakban, homokbányákban fészkelő madarak kis számban településünk határában is költenek. Kis szerencsével azonban a kertünk fölött átrepülő példányokkal is találkozhatunk. Könnyű őket észrevenni, mert a levegőből felhangzó "bugyborékoló" hangjuk elárulja őket.


Repülő gyurgyalag

És vajon mit keresnek a házunk fölött a gyurgyalagok? Természetesen vadásznak. Repülő rovarokat próbálnak elcsípni, és a zsákmányért akár a költőhelyüktől messzebbre is elkóborolnak. Egész ügyesek, még a szitakötőket is képesek elfogni! Ha többet szeretnél megtudni erről a fokozottan védett madárról, akkor itt találsz bővebb információt a fajról:

Egy másik színes madárral is találkozhatunk mostanában. 
Sárgarigó hím

 Ő a sárgarigó. Nevével ellentétben nem igazi rigó, külön családba tartozik. A népies nevén aranymálinkónak nevezett madár is májusban érkezik, különleges hangját azonban már február végétől hallhatjuk. Ez vajon hogyan lehetséges?  Úgy, hogy a seregély mesteri hangutánzó madár, és szívesen fújja a sárgarigó nótáját is. A kora tavasszal hallott sárgarigó ének tehát tőle származik. Ha mostanában meghalljuk a "huncut a bíró" vagy találóbban "hol a dió, fiú" szavakkal leírt strófákat, akkor már biztosabb, hogy tényleg az aranymálinkóval van dolgunk. Sőt, ha utána rögtön egy kissé érdes macskanyávogáshoz hasonló hang is hallatszik, akkor 100%-os a határozásunk.
Hallgassuk meg, akkor, hogyan mondja a sárgarigó: (Hol a dió, fiú?)

A sárgarigó hangja


Jó megfigyeléseket!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése