2020. május 28., csütörtök

Madarász suli otthon... 8. rész



Különleges vendégek

A madaraknak szárnyuk van és oda repülnek, ahová akarnak. Néha letérnek megszokott vonulási útvonalukról is és olyan helyekre "tévednek", ahol megjelenésük igazi szenzációnak számít. 
Így fordulhat elő, hogy olyan fajok is felbukkannak hazánkban, amelyek ritka vagy különleges látogatónak számítanak. 
Az elmúlt napokban jó néhány ilyen madárvendégről hallhattunk hírt. Debrecenben havasi sarlósfecskék jelentek meg és egyre erősebb a gyanú, hogy költeni is fognak. (Ez lenne a faj első hazai fészkelése!) 
Ezt a különleges madarat, - amely a városban már gyakori sarlósfecskének rokona, de nagyobb termetével és fehér hasával attól jól elkülöníthető - még nekem is sikerült lencsevégre kapnom:

Havasi sarlósfecske

A Pest megyei Dabason zöld gyurgyalagot figyeltek meg és fotóztak. Ez a faj első (bizonyított) hazai előfordulása.
Fertőújlakon a darvakkal rokon, de hazánkban eddig csak 4 alkalommal előkerült pártásdaru került elő. A Fejér megyei Sárkeresztúron pedig egy sivatagi lilét láttak. 
Ezeket a madarakat nemigen van módunk terepen megfigyelni, de szerencsére kiváló fotók is készültek róluk, így az alábbi linkekre kattintva megcsodálhatjátok e különleges vendégeket.

Pártásdaru Fertőújlakon  (Dr. Hadarics Tibor felvétele)
Zöld gyurgyalag Dabason (Kókay Bence felvétele)
Sivatagi lile Sárkeresztúron (Kurfis Ilona felvétele)


Figyelem! Különleges madárvendégek felbukkanása Bocskaikertben is várható!!!

Aki nyitott szemmel jár, az ki szerencsével a ritka pásztormadarakat is megfigyelheti. A seregélyhez hasonló nagyságú, de rózsaszínű/fekete színezetével attól jól megkülönböztethető madarak évekig alig mutatkoznak hazánk területén, bizonyos esztendőkben azonban nagyobb csapatai is megjelennek, sőt időnként tömegesen fészkelésbe is fognak, főleg a Hortobágy térségében. Már több helyen is megfigyeltek pásztormadár csapatokat megyénkben, így egy egyszerű távcsővel is érdemes ránézni az átrepülő seregélycsapatokra. (A pásztormadarak ugyanis gyakran vegyülnek seregélycsapatokba.)
A települések határában található eperfákon vagy cseresznyefákon is feltűnhetnek, így akinek van szerencséje a határt járni, ezeket is vegye szemügyre. Én már régen nem láttam pásztormadarat, de ha sikerül idén, azt meg fogom osztani veletek. Ha közületek sikerül valakinek látni vagy akár le is fényképezni, akkor örülnék, ha tudatnátok velem a jó hírt!!!
Pásztormadár

Aki szeretne többet megtudni a fajról, annak ajánlom az alábbi linket:


Jó megfigyeléseket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése