2021. április 6., kedd

Madarász suli - ismét otthon... 4. rész: A madárhatározás

 Kedves Madarász Sulisok!

Gondoltam, időszerű egy olyan témával is foglalkoznunk, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán megismerjük a madarakat. Ez pedig nem más, mint a MADÁRHATÁROZÁS!

Talán elsőre nehéznek tűnik egy korábban még nem látott faj azonosítása, de higgyétek el, türelemmel és sok gyakorlattal nem lehetetlen feladat. 

A legfontosabb tudnivaló: SENKI nem született úgy, hogy ismerte volna az összes madárfajt! Sok terepen töltött idő és a madárhatározás menetének folyamatos "próbálgatása" szükséges ahhoz, hogy megfelelő rutinra tegyetek szert. De megéri!

Szóval a madárhatározás lépései:


1. A madár mérete

Ha látsz egy madarat, először próbáld valamelyik ismert fajhoz hasonlítani a méretét:

veréb     

rigó 

galamb  

vagy varjú méretű? 

Az is lehet, hogy verébnél kisebb vagy varjúnál nagyobb a látott madár. Akkor ezt jegyezd meg!


2. A madár alakja

Fontos szempont lehet, hogy ha egy madár formája a megszokottól eltérő, például jellegzetes arányai vannak. Egy testhez képest nagyobb méretű fej, hosszú vagy rövid farok, megnyúlt vagy tömzsi alak már önmagában is fontos bélyeg lehet, ami közelebb visz bennünket a határozáshoz. A meggyvágó hatalmas csőre vagy a szarka hosszú farka annyira feltűnő, hogy egyértelművé teszi, mely fajjal is van dolgunk.


Meggyvágó -a csőre árulkodó

Nem minden szarka farka tarka - de mindegyiké hosszú

Gyakran a méret és a testalak szerint már valamelyik csoportba be tudjuk sorolni a látott madarat. A horgas csőr egyértelművé teszi, hogy ragadozóval van dolgunk, a hosszú csőr és láb pedig a gázlómadarakra jellemző. (Utóbbiak lehetnek gémfélék, gólyafélék, darufélék vagy akár flamingófélék is, de azért már szűkítettük a kört.)
Rétisas - a csőre elárulja, hogy ragadozó

Hosszú csőr és láb - egy jellegzetes gázlómadár (szürke gém)


3. Szín és mintázat

A legtöbben talán ezzel kezdenék a határozást, és némely faj esetében már a szín is elvezethet bennünket a pontos azonosításhoz, de valójában az első két lépéssel együtt (méret, alak) van nagy jelentősége.

A hím sárgarigót már a színei alapján sem nagyon tudjuk mással összetéveszteni

Nemcsak a tollazat, hanem a csőr, a láb vagy a szem színezete is fontos lehet. Ha van idő a részletes megfigyelésre, akkor próbáld a színárnyalatot is meghatározni. Piros a lába egy madárnak. De halványpiros, tűzpiros vagy inkább hússzínű rózsaszínű? Nem mindegy!

Némely nagyon hasonló madárfaj esetében például a láb színe olyan bélyeg, amely nagy segítség lehet, ha meg tudjuk figyelni. A csilpcsalpfüzike lába fekete, a hozzá hasonló fitiszfüzikének viszont inkább hússzínű, világos.


A tollazat különböző színei együtt mintázatot is mutathatnak. Lehet keresztsávos melle egy madárnak (pl. karvaly), finoman pettyezett tollazata (pl. seregély) vagy lehetnek kör alakú pettyei, mint a léprigónak. 

Karvaly - a keresztsávos melle feltűnő

Léprigó

Seregély


A fenti három szempont mellett természetesen sok más dologra is figyelnünk kell még:

Mit csinál, 

mit eszik, 

hogyan repül, 

milyen a hangja, stb.

Az is lényeges, hogy milyen élőhelyen figyeltük meg az adott madarat. 

Nádasban, erdőben, pusztán vagy lakott területen?


Ha minden bélyeget feljegyeztél, akkor érdemes elővenni egy madárhatározót és megpróbálni azonosítani a látott fajt. Ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül egyértelműen. A Madarász Suli foglalkozásain úgyis fogjuk gyakorolni! 

Ma már sokféle határozókönyvet lehet kapni, aki komolyan gondolja a madarászatot, annak előbb-utóbb érdemes lesz beszerezni egyet. Itt van néhány a széles választékból:

Ez a legkomolyabb, legjobb és sajnos a legdrágább határozó

Ez is nagyon jó

Ez egy olcsóbb kiadvány, de kezdetnek ez is megteszi
Az alapok elsajátításához ez is alkalmas

Természetesen az Interneten is rengeteg madárfotót találsz, de nem árt, ha megbízható oldalakat keresel, mert sok tévedésbe, butaságba is bele lehet futni. A legjobb, ha a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapját böngészed:

Okostelefonra letölthető egy MADÁRHATÁROZÓ alkalmazás is, amelyet a Play áruházban találsz! Ingyenes és jó gyakorlási lehetőséget nyújt a fentiek elsajátításához. Ennek egy rövid ismertetője itt található:

https://www.mme.hu/madarhatarozo-mobiltelefonos-alkalmazas

Ha a kertedben, udvarodon előfordulnak madarak, érdemes a már ismert fajokat is a fenti szempontok alapján vizsgálni. 

Rejtvény helyett most ez lesz a heti feladat: 

Keress az udvaron, kertben egy madarat, amelyet meg tudsz jól figyelni! Írd le a méretét, alakját, jellegzetes bélyegeit, színezetét, esetleg mintázatát! Írd le, hogy mit csinált, hogyan viselkedett, mivel táplálkozott, hogyan repült és bármit, ami feljegyzésre érdemes. Ha tudod, határozd is meg! Örülök, ha az így készített feljegyzéseidet megosztjátok velem, a jozsefcsabapasti@gmail.com oldalra küldhetitek a megfigyeléseiteket. 

A legjobbak jutalma természetesen most sem marad el!

A jövő héten további tippeket, trükköket olvashattok a madárhatározással kapcsolatban. 

És még egy titok: A legprofibb, legtapasztaltabb madarászok sem ismernek fel mindig MINDENT. (Nem mindig várják meg a madarak, amíg befejezzük a határozást... )


Jó megfigyeléseket mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése