2021. március 30., kedd

Madarász suli - ismét otthon... 3. rész: Az év madara

Sziasztok Madarászok!

Végre nyakunkon a tavaszi szünet! 
Így aztán remélhetőleg mindenkinek több idő juthat a madarak és a természet megfigyelésére. Ha van lehetőségetek, egy-egy kirándulást is tegyetek a friss levegőn, de ne feledkezzetek meg a biztonsági szabályok betartásáról. Bocskaikert határában járva könnyen megpillanthatjuk az év madarát, a cigánycsukot is. Ismerkedjünk meg most ezzel a fajjal!

Ebben a videóban sok érdekességet tudhattok meg a cigánycsukról:


Az alábbi oldalon pedig egy kifejezetten gyerekeknek készített összeállítást olvashattok az év madaráról:


Néhány képet is kerestem, amelyeket az elmúlt években készítettem erről a látványos kis madárról:
Cigánycsuk - hím

Cigánycsuk - hím
Szintén egy öreg hím példány
Egy fiatal példány - számára szokatlan élőhelyén, egy nádasban


Egy öreg tojó példány


Azt már tudjuk, hogy a cigánycsuk nyert, de kik voltak a dobogósok? 

A 2020. július 1-27. között zajló internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett. Legtöbb, 3884 szavazatot a cigánycsuk kapott, így ez a faj lett az idei év madara. A második helyen a kis őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett.

A sordély

A sordély a házi verébnél nagyobb, de ahhoz hasonló színezetű, sötétebb sávozással. Hasoldala világosabb. Csőre rövid, vaskos. A sármányfélékhez tartozik. Hazánkban állandó madár, bokros, gazos területeken él. Nagy öröm, hogy Bocskaikert határában is fészkel. Az itteni partfal (korábbi homokbánya) környékén sétálók könnyen felismerhetik kulcscsörgéshez hasonló énekéről. 

A sordély jellegzetes éneke: 



Van egy másik érdekes tulajdonsága: rövidebb repülések során gyakran lógatja a lábait. Ez elég feltűnő bélyeg, távcsővel könnyen megfigyelhető. Ha szeretnél többet tudni erről az érdekes madárról, kattints az alábbi linkre!




Éneklő sordély Bocskaikert határában


A kis őrgébics
A fészkelő gébicsek közül Bocskaikert határában csak a tövisszúró gébics fordul elő. Egy másik rokon, a nagy őrgébics viszont téli vendég, vele minden évben szoktam találkozni. A kis őrgébics májusban érkezik, ha kora nyáron túrázunk pl. Debrecen környékén bokrokkal tarkított területeken, akkor láthatjuk e faj példányait is.  Gyakran egy bokor csúcsán üldögélve vár zsákmányára, ilyenkor messziről is megpillanthatjuk. 

Kis őrgébics 


Ha átrepül előttünk, akkor a szürkés/fekete színezete mellett a szinte világító fehér szárnytükre is jó bélyeg a felismeréshez. 
Repülő kis őrgébicsek



Ha nincs bokor a közelben, akkor mesterséges létesítmények, villanyoszlop, távvezeték is megteszi leshelynek.

Ha szeretnél még többet megtudni a kis őrgébicsről, kattints az alábbi linkre:



REJTVÉNY

A múlt heti rejtvényünk megfejtése: A szalakóta és az örvös légykapó későn érkező madarak, az ő odújuk tehát azért üres, mert még téli szállásukon, Afrikában tartózkodnak. (Örvös légykapóval április végén, szalakótával majd csak májusban találkozhat a szerencsés megfigyelő.)


Eheti rejtvényünk a cigánycsukot bemutató videóhoz kapcsolódik. 


A filmben elhangzik, hogy a cigánycsuk vártamadár. De mit jelent ez a kifejezés? A helyes választ küldd el a jozsefcsabapasti@gmail.com e-mail címre!

Mindenkinek egészségben és madármegfigyelésekben gazdag tavaszi szünetet kívánok! Találkozunk a jövő héten!                            

                                                                                                            Csaba bácsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése